Sushi yemeyi ve yapmayı çok seviyor ama yediğiniz sushi türlerini ayırmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Çoğu insan, bir sushi restoranında sipariş vermekte zorlanır. Bu durum geçen haftalarda BuGusto ile yaptığımız Sushi atölyesinde benim de başıma geldi. Yaptığımız sushileri hızlı bir şekilde incelerken, türleri için isimler kullanmak yerine, ‘içi dışına çıkmış’, ‘sandviçe benzeyen’ gibi ifadeler kullandığımı fark ettim ve bu konu hakkındaki bilgi eksikliğim, bu içeriği hazırlamak için bana da ilham oldu. Umarım sizin için de verimli bir kaynak olur.
Keyifli okumalar!
Sushi Nedir?
Japon mutfağına özgü bir yemek olarak sushi; pirinç içeren, tuz, sirke ve şekerle tatlandırılmış, deniz mahsülleri ve sebzelerle servis edilen yemeğe verilen genel isimdir. Geçmiş dönemde Japonya’da sushi, tuzlanmış balığın fermente pirinç içinde uzun süre bekletilmesi ile yapılan bir yiyecek iken, şu anda birçok sushi çeşidine sahibiz.
Gelin bu çeşitleri birlikte tanıyalım.
1. Nigiri Sushi
Japonca’da ‘iki parmak’ anlamına gelen Nigiri, en popüler sushi çeşitlerinden biri. Pirinç üzerine çiğ balık, sebze ya da yumurta konmasıyla yapılabilen Nigiri, çoğunlukla somon ya da ton balığı ile hazırlanıyor. Bazen ara katmana tat eklemesi için wasabi de konabiliyor.
2. Makizushi
Sushi denilince akla gelen ilk görüntü kuşkusuz Makizushi olacaktır. ‘Maki’ yani katlanmış-yuvarlanmış (rolled) sushi anlamına geliyor. Balık, sebze ve sushi pirincinin nori denilen yosun içerisinde katlanmasıyla yapılan bu güzel sushi, birçok farklı içerik varyasyonuyla da güzel bir deneyim sunuyor.
3. Uramaki
Amerika’da en ünlü olan ve meşhur California Roll’un bağlı olduğu tür Uramaki’de sıra. Ben kendisini ‘içi dışına çıkmış’ sushi olarak tanımlıyorum 🙂 Makizushi gibi yapmaya başlandıktan sonra ters çevrilip norinin iki katmanına da pirinç konularak yapılan bu tür, Amerika’da sahip olduğu üne rağmen Japonya’da geleneksel sushilerden daha az tercih ediliyor.
4. Gunkan Maki
Başka bir yuvarlanmış sushi türü olan Gunkan Maki, ‘savaş gemisi’ sushisi anlamına geliyor. Bu ismini ise, içi malzemelerle doldurulacak kadar boş bırakılarak katlanmasından ve şeklinin minik bir gemiye benzemesinden alıyor. Deniz yosunu ve pirincin içine genelde deniz kestanesi, somon yumurtası ya da patates salatası konuyor.
5. Temaki
Minik bir dondurma külahını andıran Temaki, yapılış kolaylığı sebebiyle oldukça fazla tercih edilen sushilerden biri. Nori yaprağının üzerine malzemelerin konması ve külah şeklinde katlanmasıyla yapılıyor. Birçok çeşite sahip olan bu sushi türü, genelde meshisho (taze shiso yaprağı) ve umeboshi (erik turşusu), içeren ve kalamarla tatlandırılmış omletten yapılan bir iç malzemeyle hazırlanıyor.
6. Sasazushi
Japonca’da bambu anlamına gelen ‘Sasa’ sushisi, temel olarak üçgen şeklinde hazırlanmış pirinç üzerine bambu yaprakları konması ile hazırlanıyor. Üstüne farklı çeşitte birçok sebze ve yemiş konabiliyor. İlk olarak Japonya tarihinde önemli bir dönem olan Savaşan Devletler Çağı’nda (15-16. yy) hazırlandığı düşünülüyor.
7. Inarizushi
Tipik bir sushi görüntüsü sunmamasına rağmen ana malzeme olan özel hazırlanmış pirinci içeren bir sushi çeşidi olarak bu listede yer almaya hak kazanıyor Inarizushi. İnce, kızartılmış tofu içerisine pirinç yerleştirilmesiyle hazırlanıyor ve diğer sushilerden farklı olarak biraz daha tatlı bir tada sahip.
Bonus! 8. Onigirazu
Sandviç sushi olarak da adlandırabileceğimiz bu sushi, bir maki çeşidi olmasıyla birlikte hazırlama kolaylığıyla ön plana çıkıyor. Diğer sushilerin aksine ısırarak yemeyi gerektiren bu çeşiti, biraz dejenere olmuş ama pratik bir sushi olarak görmek mümkün.
Kaynakça
https://www.byfood.com/blog/culture/different-types-of-sushi
https://delishably.com/meat-dishes/The-Different-Kinds-of-Sushi
https://www.justonecookbook.com/temaki-sushi-hand-roll/