İngiliz kahvaltı tabaklarında görünce ne olduğu kolay kolay anlaşılmayan, kendine has rengiyle ve bu rengini içeriğindeki kandan alışıyla black pudding pek de alışık olmadığımız bir yiyecek. İçeriğinde kan olduğu düşüncesi çoğu insana hem merak hem rahatsızlık gibi karmaşık duyguları aynı anda yaşatabiliyor. Peki neden içinde kan var? Tadı gerçekten güzel mi? Bu soruları biz kendimize sorarken merakımızı yenmek için araştırdık, sizler için de derledik. Keyifli okumalar!
Black Pudding Nedir, Neyden Yapılır?
Temelde bir sosis çeşidi diyebileceğimiz black pudding, günümüzdeki halinde klasik olarak domuz kanı, domuz yağı ve yulaf ya da arpa gibi bir tahılın bir araya gelmesiyle yapılıyor. Ve evet, siyah rengini gerçekten de içindeki kandan alıyor. Peki neden kan? Kaynaklara göre bir kez kesilen hayvanın hiçbir bölümünün boşa gitmemesi için insanlar böyle bir yol bulmuş. Aslında yağ ve kan içeren yiyeceklerin bahsi M.Ö. 800’lere, Homeros’un Odyssey’ine kadar uzanıyor. Daha sonra tarihi kaynaklarda görülen ilk black pudding tarifine ise M.S. 5. Yüzyıl civarında rastlanıyor. Yiyeceklerin israf olmaması arayışını yoksul köylü sınıfıyla bağdaştırıyor olsak da, black pudding Orta Çağ’dan sonra soyluların sofrasında da yer almaya başlıyor. Musur (Porpoise) adı verilen yunusa benzer bir hayvanın kanıyla yapılan Pudding of Porpoise, 15. yüzyıl kaynaklarında geçtiği haliye günümüzdeki black puddinge çok benzer bir tarife sahip.
Peki Pudding İsmi Nerden Geliyor?
Pudding deyince hepimiz bir anlığına yanılıp tatlı bir şeyler bekliyoruz, yalan yok. Gerçekten dünya üzerinde de black puddingi hem ismiyle hem görüntüsüyle çikolatalı puding sananlar var. Aman bizden söylemesi dikkatli olmak lazım, karıştırmaya gelmez. 😊 Çünkü gayet tuzlu ve baharatlı tadıyla black puddingin tadının çikolatalı bir şeyle uzaktan yakından alakası yok. Peki adı neden pudding? Aslına bakarsanız bugün pudingi ne kadar tatlı şeylerle özdeşleştirmiş olsak da tarihte bu kelimenin ilk geçtiği kaynak da onu bir sosis çeşidinden bahsetmek için kullanmış. Bir anlatıya göre bu kelime Fransızca boudin kelimesinden ve onun da özünü aldığı Latince “küçük sosis” anlamına gelen botellus sözcüğünden geliyor. Yapımında bağırsaklara doldurulduktan sonra haşlama işleminden geçtiği için özellikle haşlanmış/buharda pişirilmiş sosis çeşitleri için bu kelimenin kullanıldığı düşünülüyor.
Günümüzde Black Pudding
Günümüzde Britanya’da sıkça tüketilen black pudding kahvaltılarda kızartılarak ya da haşlanarak tüketiliyor. Yapım aşamasında zaten pişirildiği için soğuk olarak da tüketilebiliyor. Bu sosisin kan içeriyor olması şüphesiz ki herkese çekici gelen bir fikir değil. Bu yüzden white pudding ismi verilen black puddingin kan içermeyen alternatif versiyonu da üretilmiş.
Ayrıca, Britanya’da black pudding denince ilk akla gelen firmalardan biri olan The Real Lancashire Black Pudding Company 2007 yılından beri bitki ve yulaf bazlı vegan black pudding üretiyor.
Bunun yanında günümüzde black pudding yeni tariflerin içinde de denenmeye devam ediyor. Haşlanmış yumurtaların kıymaya kaplandıktan sonra kızartıldığı bir diğer lezzetli kahvaltı ürünü Scotch eggs (İskoç yumurtası), yumurtaların black pudding’le kaplanmasıyla denenmiş ve Manchester eggs adını almış! Son yıllarda oldukça popüler hale gelen Manchester eggs dışında black pudding parçacıklı dondurma, black puddingli deniz tarağı gibi ilginç denemeler de yapılmaya devam ediyor.
Kaynakça:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/lancashire/4187162.stm