Şarap tadımları, ilk defa katılacak kişiler için korkutucu ortamlar olabilirler. Eğer bu yazıyı “Aman gitmeden bir bakayım ne yapmam gerekiyormuş.” diye okuyorsanız veya sadece şarap tadımlarından alacağınız verimi arttırmak için ipuçları arıyorsanız doğru yerdesiniz. Hadi başlayalım!
Şarap tadımı öncesinde neler yapmalı?
- Kokmayın, koklayın. Şarap tadımı öncesinde parfüm, kolonya, yoğun kokulu krem gibi şeyler kullanmayın. Sigara kokmayın. Şarabı ağzımızla olduğu kadar burnumuzla da tadıyoruz. “Of geçen gün tadımda buram buram parfüm kokan biri oturdu yanıma, tattıklarımdan hiçbir şey anlamadım.” şeklinde anılmak istemezsiniz. 🙂
- Tatlara aç ve açık olun. Şarap tadımı öncesinde çok baharatlı, sarımsaklı, çiğ soğanlı yemekler yemek; tadım öncesi kahve içerek ağzınıza güçlü bir kahve tadı yerleştirmek veya daha kötüsü o kahveyle ağzınızı yakmak istemezsiniz. O gün tadıma gelene kadar ağzınızı biraz nötr tutmaya çalışın ki tat alma duyunuzu sonuna kadar kullanabilin. Aynı şekilde tadımdan bir iki saat önce sigara içmeyi bırakabilir ya da en azından tadıma ara verildiğinde hemen sigara içmeye çıkmayabilirsiniz.
- Tıka basa yemeyin ama boş mideyle de gelmeyin. İştahınız ne kadar açık olursa tat alma duyunuz da o kadar keskin olur. “Aa çilek mi kokuyor o? O değil de çilek olsa da yesek…” kıvamında olduğunuzda bütün kokulara daha hassaslaştığınızı fark edeceksiniz. (Yemek yemek için önce o yemeği bulmanız gereken zamanlardan gelen evrimsel bir yetenek bu.) Dolayısıyla eğer amacınız daha verimli bir tadım geçirmekse belki tadım öncesindeki öğünü es geçip yemek planlarınızı tadım sonrasına alabilirsiniz. Ama tabii ki bayılacak veya iki yudumda sarhoş olacak kadar da aç gelmeyin, damağınızı çok kirletmeyecek bir iki bir şey atıştırın. (Ben bir iki parça o tahtamsı ve tatsız diyet krakerlerden yiyorum.) Günün sonunda amacınız eziyet çekmek değil, keyifli bir tadım geçirmek. 🙂
Tadım öncesinde neler yapılması/yapılmaması gerektiğini konuştuk. Şimdi tadım sırasında nelere dikkat edeceğimize bakalım.
Şarap tadımı sırasında nelere dikkat etmeli?
- Tükürmek ya da tükürmemek: Eğer 5-6 şaraplık küçük bir tadımdaysanız ve akademik bir amacınız yoksa keyfinize bakın. Ama amacınız bütün şarapları en iyi şekilde değerlendirmek ve ciddi anlamda bir şeyler öğrenmekse tükürmenizde büyük fayda var. Hele ki Challenging Master Classes veya Sommelier’s Selection gibi 200’den fazla şarap tadabileceğiniz bir etkinlikteyseniz mutlaka tükürün. Tattığınız bütün şarapları yutmanız 5-6 şaraplık bir tadımda sadece son şaraplara doğru değerlendirme yetinizi düşürecekken büyük bir tadımda yere yapışmanızla sonuçlanabilir. Tükürmek için çoğu tadımda masanızda bulabileceğiniz tükürük kovasını (spitoon) kullanabilirsiniz.
- Not alın. Dördüncü şaraba geldiğinizde ilk iki şarabı hatırlamadığınızı fark edecek, ertesi gün ise hepsini unutmuş olacaksınız. Eğer tadımda hoşunuza giden bir şey olduysa veya edindiğiniz deneyimi ileride de değerlendirmek istiyorsanız mutlaka not alın.
- Çekinmeyin. Şaraplar hakkında fikir belirtmekten çekinmeyin. “Bence çok ekşi.” gibi basit bir yorum bile olsa konuşun, etrafınızdakileri de teşvik edin. (Genelde oldukça sessiz başlayan tadımlarda üçüncü dördüncü şaraptan sonra insanlar daha çok konuşmaya başlar. 🙂 )
- Çok da takılmayın. Bu yazıyı okuyorsanız ya daha önce bir sürü şarap tadımına katıldınız ve kendinizi geliştirmek için neler yapabileceğinizi merak ediyorsunuz ya da ilk defa bir şarap tadımına katılacaksınız. Eğer ilk defa şarap tadımına katılacak grubun içerisindeyseniz öncelikle keyif almaya bakın. Parfüm kokunuzla odayı kaplamadığınız sürece ne yaptığınız kimsenin umrunda olmaz.
Benim için verimli bir şarap tadımının altın kuralları bu şekilde. Bunlar kuraldan ziyade, daha iyi bir tadım geçirmeniz için tavsiyeler aslında. İyi tadımlar!