Hepimiz annelerimizin kahvaltı sofralarında yaptığı güzelim biber ve patates kızartmalarına alışığız. Bool yağlı biber, patlıcan kızartmaları başımızın tacı olsa da suşi restoranlarındaki o lezzetli dışı çıtır içi yumuşak ve yağsız tempuralarla kaçamaklar düşünmüyor değiliz. Tempura aslında 16. Yüzyılda Portekizlilerin Japonya’ya getirdiği bir teknik olsa da, Japonlar bunu geliştirmişler ve o enfes sarışın lokmalara hayat vermişler. Bugün bile Japonya’da bir tempura restoranına gittiğinizde tabağınız sadece tempura yapmak için yıllarca eğitim almış şefler tarafından büyük bir dikkatle hazırlanacaktır.
Yine de tempura yapılması imkansız bir şey değil. Öyleyse gelin bugün evde nefis bir tempura yapmak için gerekli birkaç ipucu paylaşalım.
İyi Bir Tempura Yapmak için İpuçları
- İyi bir tempurada en önemli şey hamurudur. Geleneksel olarak pirinç unu, buğday unu, yumurta ve çok soğuk su ile hazırlanır. Bizim marketlerde rahatlıkla bulabileceğimiz mısır unu veya glutensiz un da kullanılabilir ve böylece tempura hamurunda olabilidiğince az gluten olması amaçlanır. (Geçen denemelerimden birinde nişasta kullandım dışı çıtır içi yumuşacık parçalar elde ettim!)
- İyi bir tempuranın suyu çok çok soğuk olmalıdır. Bu şekilde kızartmanızın çok yağ çekmesini önlemiş olur ve puf puf görüntüsüne daha kolayca ulaşırsınız.
- Çıtır mı çıtır tempuralar için alkol kullanabilirsiniz. Kızgın yağa girince hemen buharlaşacağından kaplama yüzeyinizin daha hafif ve çıtır çıtır olmasını sağlar. Bira ve bir de yemek ajanlarından aldığımız bilgiye göre azıcık votka kullanabilirsiniz. Daha hafif bir hamur isterseniz soda da iş görür.
- Aman hamurunuzu çok karıştırmayın. Karışımınızdaki topakları lütfen açmaya çalışmayın. Yine gluten oluşumundan olabildiğince kaçmaya çalışıyoruz.
- Kızartma yağınız en az 5cm yüksekliğinde olmalı. Yağınız da 180 derece. (hamurunuz yağınızın yarısına kadar batıp yüzeye çıkıyorsa tebrikler yağınız 180 derece demektir.) Yine hamurumuzun olabildiğince az yağ çekmesini amaçlıyoruz, merak etmeyin yeterince kızgın olduğu sürece tencerenizde ne kadar yağ olursa olsun tempuranız o yağı çekmeyecektir.
Tempura tekniği ile çıtır çıtır karidesler, kalamarlar, tavuklar pişirebilmenizin yanı sıra mantar, havuç, kabak, soğan, patlıcan, biber gibi su oranı az olan sebzeler de bu iş için çok uygun olacaktır. Dondurulmuş sebze kullanıyorsanız iyice çözündüğünden ve içlerindeki fazla suyun gittiğinden emin olun.
Son ipucu olarak da hamura bulanmış malzemelerinizi azar azar pişirin (biliyorum burası gıcık ama inanın o çıtırlık yolunda her şey mübah)
Afiyet olsun!
Kaynakça:
https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2020/01/19/bir-japon-efsanesi-tempura/
https://www.theguardian.com/food/2019/may/01/perfect-tempura-recipe-felicity-cloake
https://www.chopstickchronicles.com/tempura
https://www.hurriyet.com.tr/kizartmayi-japonlar-gibi-yapin-bayilacaksiniz-tempura-12828013