Hepimizin de bildiği gibi, bir tabağın yenilebilir ve cezbedici olması için tabaktaki protein, yağ ve karbonhidratın dengeli miktarda bulunması gerekir. Bu dengeyi günlük hayatımızda pilav üstü et veya ekmek arası döner gibi pek çok farklı yemekle kurabiliyoruz. Ancak, bu dengeyi yakalamak için tabii ki yalnızca pilav, ekmek veya makarna kullanmak zorunda değiliz. Bugünkü yazımızda sizlere protein ve karbonhidratın mükemmel şekilde buluştuğu bir yemek olan Beef Wellington’ın tarihinden bahsedip bunu nasıl yapabileceğinizi anlatacağız. Sevgili Çekirdek İşi takipçilerimiz, hepinize keyifli okumalar!
Tarih Şeridinde Beef Wellington
Bonfileyi hamura sarıp pişirme fikri 1700’lü yıllara kadar uzansa da Beef Wellington adını alması 1800’lü yıllarda gerçekleşiyor. Yemeğin adının ilham kaynağı olan kişi ise I. Wellington Dükü Arthur Wellesley. Eski kayıtlarda yemek konusuna önem vermeyen biri olarak geçen Wellesley’in aşçıları, yeteneklerinin boşa harcandığını düşünüp genellikle istifa edermiş. Yemek konusundaki bu derece kayıtsızlığına rağmen favori yemeği hamur içinde pişirilmiş et, mantar ve pateymiş. Böylece Arthur Wellesley, Beef Wellington’ın isim babası olarak geçmektedir.
Bunların yanında, eski ABD başkanı Richard Nixon’ın da favori yemeği olan Beef Wellington, Nixon’in başkanlık yaptığı dönemde de büyük bir popülerliğe ulaşmıştır. Ancak, bu leziz yemeğin günümüzdeki popülerliğinin asıl sebebi, pek çoğumuzun yakından tanıdığı Gordon Ramsay. Mutfaktaki agresif ve sert tavırlarıyla bilinen Ramsay’in imza yemeği olarak geçen Beef Wellington, yapım zorluğuna rağmen oldukça popüler bir yemek olarak menülerde yer bulmaktadır.
Beef Wellington Nasıl Yapılır?
Beef Wellington
Malzemeler
- 400 gram dana bonfile
- Zeytinyağı
- 500 gram mantar
- 1 adet taze kekik sadece yaprakları kullanılacak
- 250 gram milföy hamuru
- 4 dilim pastırma
- 2 yumurta sarısı 1 yemek kaşığı su ve 1 tutam tuz ile karıştırılmış
- Tuz ve karabiber
Talimatlar
- Bonfileyi streç filme sarıp buzdolabında bir gece bekletin.
- Bonfileyi streç filmden çıkartın ve az zeytinyağı dökülmüş sıcak tavada 30-60 saniye mühürleyin. Sonra soğuması için kenara alın.
- Mantarları iyice doğrayın ve sıcak tavada zeytinyağı, kekik yaprağı ve baharatlarla kızartın. Mantarlar suyunu salmaya başladıktan sonra, bütün suyu buharlaşana kadar yaklaşık 10 dakika kadar yüksek ateşte pişirin. Bu işlemin sonunda elinizde “duxelle” olarak da bilinen mantar püresi kalacaktır. Soğuması için kenara alın.
- Milföy hamurunu, unlu zeminde büyük bir dikdörtgen şeklinde açın. Hamurun boyutu, bonfileyi sarabilecek kadar olmalıdır. Daha sonra hamuru buzdolabına alın.
- Geniş bir streç film açın ve pastırma dilimlerini kare oluşturacak şekilde yan yana dizin. Duxelle’in tamamını pastırmaların üstüne yayın.
- Bonfileye tuz-karabiber serptikten sonra mantar kaplı pastırmaların üstüne yerleştirin ve streç film yardımıyla sarın. Bu aşamada streç film oldukça düzgün ve dengeli sarılmalıdır. Sonrasında en az yarım saat buzdolabında bekletin.
- Milföy hamuruna yumurta sürün ve eti streç filmden çıkarıp hamurun üstüne yerleştirip sarın. Sonrasında, hamurun kalan kısımlarını kesin ve her tarafına yumurta sürün. Hamuru streç filme sarın ve en az yarım saat buzdolabında bekletin.
- Streç filmi açın ve hamurun üstüne çok derin olmayan çizikler atın. Etrafına tekrardan yumurta sürün. 200 derecelik fırında hamur altın sarısı-kahverengi olana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Servisten önce 10 dakika dinlendirin.
Tüm bu aşamalardan sonra, Beef Wellington’u dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Bu noktada, tarifi yapıp servis eden pek çok şef gibi bizim de tavsiyemiz dilimleyerek servis etmeniz. Deneyenler için şimdiden afiyet olsun!
Kaynakça:
- https://www.erinnudi.com/2014/04/10/food-history-beef-wellington/
- https://www.masterclass.com/articles/gordon-ramsays-beef-wellington-recipe
- https://www.gordonramsay.com/gr/recipes/beef-wellington/