“Ekmek Yoksa Çiçek Yesinler!” – Yenilebilir Çiçekler Rehberi

2.8K

Yenilebilirin çiçeklerin tarihte ilk defa Çin İmparatorluğu’nda milattan önce 3000 yıllarında yemeklerde kullanıldığını biliyor muydunuz? Ya da Antik Roma’da menekşe ve gülün yemekte, lavantaların ise soslarda kullanıldığını?

Son yıllarda sosyal medyada gördüğümüz birçok güzel tarifin içinde bulunan yenilebilir çiçekler, konuldukları yemek ve tatlılara farklı aromalar katarken aynı zamanda estetik bir görüntü oluşturuyorlar. Sizler için yenilebilir çiçeklerin hazırlanma inceliklerini, en popüler yenilebilir çiçekleri ve hangi yemeklerde kullanılabileceklerini derledim. Keyifli okumalar!

Minik bir uyarı: Lütfen sağlığınız için yol kenarlarından çiçek toplamaktan ve bir uzmana sormadan çiçekleri yemeklerinize katmaktan kaçının, çok zehirli olabiliyorlar 🙂

Yenilebilir Çiçeklerin Hazırlanması

Yenilebilir çiçekler, bahçeden yeni toplandıklarında en zengin aromalara sahip haldedirler. Eğer hemen tüketemiyorsanız, buzdolabında plastik bir kapta saklayabilirsiniz. Bahçe kalıntılarından arındırmak için hafifçe sallayarak soğuk suyla durulanmalıdırlar. Birçok yenilebilir çiçeğin en aromatik kısmı yaprağıdır; bununla birlikte taç yaprağının dibindeki kısım, pistil ve kaliks kısımları acılık vermesinin önlenmesi için çıkarılmalıdır.

Gelelim en favori yenilebilir çiçek türlerine:

1. Peygamber Çiçeği

Peygamber çiçeği yenilebilir çiçek

Yemeklerinize baharatlı-tatlı bir aroma katmak için, tadı karanfili andıran bu çiçeği kullanabilirsiniz.

2. Ebegümeci (Hibiscus)

Ebegümeci yenilebilir çiçek

Narenciye aromalı çaylarınız ya da kokteyllerinizde kullanabilirsiniz. Bu yenilebilir çiçek, aynı zamanda limonlu ve portakallı tart ve kek tariflerinde de kullanılabilir. 

3. Nergis

Nergis yenilebilir çiçek

Sadece yaprakları yenebilir olsa da, baharatlı ya da keskin aromalara sahip olabilen nergis çiçekleri yemeklerde kullanmak için oldukça ideal çiçeklerdir. Keskin tadıyla safranı andırabilir. Yaprakları çorbalara, makarnaya ve salataların üzerine serpilebilir; konduğu yemeklere sarı bir renk katar. 

4. Çuha Çiçeği

Çuha çiçeği Yenilebilir Çiçek

Tatlı ve yumuşak aromalarıyla çuha çiçekleri, salatalara rahatlıkla eklenebilen yenilebilir çiçeklerdendir. Aynı zamanda doğrudan sebze yemekleriyle pişirilebilir veya şarap fermantasyonuna eklenerek farklı aromalar elde edilebilir.

5. Lavanta

Lavanta yenilebilir çiçek

Kek ve tartların üzerine süsleme amaçlı konulduğunda ayırt edici kokusu ile dikkatleri üstüne çeken lavanta, kokteyllerde de tercih edilebilir. 

6. Gül

Gül yenilebilir Çiçek

Türk mutfağında güllü lokum ve gül reçeliyle gülün tadına oldukça aşina olmamızla birlikte, çilek ya da yeşil elma tadını andıran aromasıyla gül meyve salatalarında ve içeceklerde de şahane kokusuyla kullanılabilir. 

7. Menekşe

Menekşe Yenilebilir çiçek

Salatalara eklenebilmeleriyle birlikte menekşeler, soğuk içeceklerde ya da pasta süslemelerinde kullanıldığında görsel bir ziyafet sunarlar. Sorbe ya da tatlılarda kullanmaktan çekinmeyin. 

8. Hanımeli

Hanımeli yenilebilir çiçek

Taze nektarı doğrudan yenebilir. Yaprakları puding, çay veya şurup yapmakta kullanılabilir. 

9. Leylak

Leylak yenilebilir çiçek

Çiçekten çiçeğe tadı çok değişebilmekle birlikte leylak genelde acı ve keskin aromalara sahip bir çiçek türüdür. Salatalarda kullanılabilir. 

10. Unutma Beni Çiçeği

Unutma Beni yenilebilir çiçek

Garnitür olarak ya da taze şekilde saltalarda kullanılabilir. 

Kaynakça

https://www.thompson-morgan.com/edible-flowers

https://whatscookingamerica.net/EdibleFlowers/EdibleFlowersMain.htm

https://www.gardeners.com/how-to/edible-flowers/8078.html

https://www.ribbonflowers.com/yenilebilir-cicekler/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close